AI-teknologi og solenergiløsning for å bevare norsk atlanterhavslaks

Den atlantiske laksen står på den norske regjeringens rødliste og er truet av utryddelse hvis det ikke iverksettes tiltak.

Nå introduserer vi Senergia Sustainable Initiatives, et banebrytende program som går utover tradisjonelle distribusjonsaktiviteter. Senergia Norge har inngått et samarbeid med Huawei og andre aktører i fiskerinæringen for å gjøre en betydelig felles innsats for å bevare den atlantiske laksen, som er truet av pukkellaks, en fremmed lakseart.

I 2021 innledet Huawei Norge og Berlevåg Jakt- og Fiskeforening (BJFF) et samarbeid om å utvikle et automatisert, AI-drevet fiskefiltreringssystem for å løse problemet.

Som den første i verden måtte løsningen designes fra bunnen av. Tidlig i 2021 ble algoritmer basert på Ascend AI Computing Platform utviklet for å identifisere ulike fiskearter. I juli 2021 installerte Huawei og BJFF en overvåkingsstasjon utstyrt med undervannskamera i Storelva. Ved å filme kontinuerlig identifiseres atlantisk laks og andre fiskearter. I løpet av året har partnerne utviklet en algoritme for fiskegjenkjenning basert på titusenvis av bilder fra undervannskameraer. Algoritmen kan identifisere atlantisk laks og pukkellaks med 90 prosent nøyaktighet.

I juni 2022 ble en AI-drevet fiskefelle satt ut i Storelva. Fiskefellen er en fysisk installasjon som består av et flytende fiskegjerde som sperrer hele elva, en undervannstunnel med integrert kamera og en mekanisme som kan åpne og lukke en port som filtrerer fisken som passerer. Lokal atlantisk laks og sjøørret kan passere uhindret, mens pukkellaks ledes inn i en egen oppbevaringstank.

Fiskefellen bruker intelligente kameraer og AI-algoritmer til å skille mellom frisk og smittet laks, slik at sykdommen holdes borte fra elven. Det var en utfordring å skaffe strøm til dette avsidesliggende området i Nord-Norge.

”For å løse dette har vi utviklet et robust off-grid-system med solcellepaneler, Huawei-omformere og batterier”, sier Simson Jakobsson, CEO Senergia Norge.

Senergia Norge har bidratt med ekspertise, design, levering og installasjon av det solcelledrevne sorteringssystemet.

På dagtid drives sorteringssystemet av solenergi, noe som sikrer uavbrutt drift. Overskuddsenergi lagres i batteriene, noe som sikrer pålitelig strømforsyning om natten.

Initiativet er resultatet av et tett samarbeid mellom Senergia, Huawei, GK og Photomate.

Teknologibasert løsning for naturvern.

Sammenlignet med manuell observasjon og manuell fangst av fisk, gir det AI-drevne, automatiserte filtreringssystemet en mye bedre fangst av de invasive artene. I Storelva-pilotprosjektet i Berlevåg reduserer systemet behovet for manuelt arbeid med 90 % og samler inn data døgnet rundt, noe som gir detaljerte og nøyaktige rapporter, de første i sitt slag, til lokale elvevernforeninger. Basert på disse dataene kan det utvikles effektive metoder for å bevare atlantisk laks.

For mer informasjon, kontakt:

Simson Jakobsson, CEO Senergia Norge – simson.jakobsson@senergia.se

 

Se filmen om prosjektet her

Education Template

Education Template